O projektu „Prijatelji mora”

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko – turističku kampanju „Prijatelji mora“. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima, skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora.

IZLOŽBA 2024. – PRIJATELJI MORA: „OTOK KRK – TRADICIONALNA DOGAĐANJA“

Ovom ćemo atraktivnom izložbom na otvorenom upoznati otok Krk kroz kulturno-zabavnu ponudu koja se velikim djelom oslanja na tradiciju, objedinjujući prošlost i sadašnjost. Nezaobilazne su i outdoor manifestacije koje nam otkrivaju prirodne atrakcije otoka te izvrsna gastronomska događanja. Spomenimo samo neke od tridesetak koje ćemo vizualno prezentirati na izložbi
GRAD KRK: KRČKI SAJAM – LOVREČEVA – Najdugovječnija je tradicijska manifestacija na sjevernom Jadranu koja se u gradu Krku održava od 16. stoljeća.
OMIŠALJ: ANTIČKE VEČERI – Svakog ljeta, sredinom srpnja, lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnom antičkom večerom.
NJIVICE: FESTIVAL SLADOLEDA – Osim izvrsnog sladoleda, posjetitelji tradicionalno uživaju u prekrasnim dekoracijama na otvorenom uz pregršt odlične zabave.
MALINSKA: SENSA – Dani sira – Gastronomska ponuda jela i proizvoda od domaćeg ovčjeg sira održava se u restoranima na području Malinske. Manifestacija je vezana uz blagdan Uzašašća. Centralno događanje je na sam blagdan Uzašašća kada se na rivi u Malinskoj održava fešta od sira uz tradicionalnu utrku mladića „Teć za sir“ te bogata gastro ponuda jela od domaćeg ovčjeg sira.
PUNAT: DANI MASLINA – Gastronomska manifestacija “Dani maslina”, kao prva manifestacija u Hrvatskoj u kojoj u berbi maslina sudjeluju poglavito strani a onda i domaći turisti, traje u kontinuitetu već od 1996.godine.
BAŠKA: RIBARSKI DAN – Mala mjesta često u sebi kriju velike tradicije, a Baška zasigurno nije iznimka zahvaljujući upravo manifestaciji „Ribarski dan“.
ŠILO: ROKOVA – nezaobilazna tradicionalna pučka fešta koja obiluje vjerskim, sportskim i zabavnim sadržajima.
Niz je još nezaobilaznih izvrsnih gastronomskih, kulturnih i Outdoor manifestacija koje će biti slikom oživljene.

Uz prikaz svake destinacije na izložbenom panou posjetitelji će se putem QR koda moći povezati s matičnom turističkom zajednicom kojoj fotografija manifestacije pripada te samo razgledavanje učiniti još zanimljivijim i multimedijalnim.

Autori koji će biti zastupljeni na izložbi su: Luka Tabako, Borut Brozović, Srđan Hulak, Julijen Duval, Sanjin Ilić, Kristijan Žic, Marko Matešić, Ivan Vranić, Irena Šimić, Luka Kosić, Josipa Uzelac, Hrvoje Duvančić, Fran Karabaić, Branko Karabaić i Dragutin Olvitz.

Vjerujemo da ćemo ovom atraktivnom izložbom na otvorenom mnogim posjetiteljima tradicionalna događanja otoka Krka dočarati u punom njenom obimu i ljepoti.

Fotografije nije moguće preuzeti zbog polaganja autorskih prava, za više informacije kontaktirajte nas na denis@livingstone.hr